Chicken Satay
I znów napadła mnie ochota na coś innego, coś orientalnego, tak jak ostatnio robiłam tego kurczaka w żółtym curry albo przepyszne perskie curry z granatem.
Ta potrawa jest bardziej popularna niż np. perskie curry ale równie smaczna.
Mamy tutaj szaszłyk z kurczaka podany z sosem z masła orzechowego. Doskonałym dodatkiem jest tutaj ryż.
Porcji: 3
Składniki:
Kurczak:
ok 600 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę, jak na szaszłyk)
1 ząbek czosnku
1 czerwone chilli, drobno posiekane
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju kokosowego/ sezamowego
Sos orzechowy:
2 łyżki oleju kokosowego
mała cebula, pokrojona w kostkę
1 papryczka chilli czerwona/ zielona, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
150 g masła orzechowego, najlepiej 100% zawartości orzechów
1 łyżeczka miodu
200 ml mleczka kokosowego z puszki
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
Kurczak:
- Najlepiej zamarynować kurczaka kilka godzin wcześniej, albo na wieczór, żeby całą noc postał.
- Zmiksuj czosnek, chilli, sos sojowy, olej kokosowy (roztopiony), miód i zanurz w marynacie kawałki kurczaka. Odstaw do lodówki.
- Po zamarynowaniu nadziewamy na patyczki i grillujemy w piekarniku z funkcją grilla. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Sos orzechowy:
- Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, chilli, czosnek. Aż cebula zmięknie.
- Zmniejsz gaz na minimum i dodaj masło orzechowe oraz miód. Podgrzewaj mieszając. Uważaj, aby się się nie przypaliło. Wszystko razem podsmażamy tylko ze 2 minuty, aby połączyły się składniki. Na końcu miksujemy.
- Po zmiksowaniu dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym i olejem rybnym i ponownie miksujemy na gładkie krem. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać więcej mleczka kokosowego.