Chicken Satay

Chicken Satay

I znów napadła mnie ochota na coś innego, coś orientalnego, tak jak ostatnio robiłam tego kurczaka w żółtym curry  albo przepyszne perskie curry z granatem.

Ta potrawa jest bardziej popularna niż np. perskie curry  ale równie smaczna.

Mamy tutaj szaszłyk z kurczaka podany z sosem z masła orzechowego. Doskonałym dodatkiem jest tutaj ryż.

Zdjęcie - Chicken Satay - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chicken Satay

Porcji: 3

Składniki:

Kurczak:

ok 600 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę, jak na szaszłyk)

1 ząbek czosnku

1 czerwone chilli, drobno posiekane

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju kokosowego/ sezamowego

Sos orzechowy:

2 łyżki oleju kokosowego

mała cebula, pokrojona w kostkę

1 papryczka chilli czerwona/ zielona, pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

150 g masła orzechowego, najlepiej 100% zawartości orzechów

1 łyżeczka miodu

200 ml  mleczka kokosowego z puszki

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Kurczak:

  1. Najlepiej zamarynować kurczaka kilka godzin wcześniej, albo na wieczór, żeby całą noc postał.
  2. Zmiksuj czosnek, chilli, sos sojowy, olej kokosowy (roztopiony), miód i zanurz w marynacie kawałki kurczaka. Odstaw do lodówki.
  3. Po zamarynowaniu nadziewamy na patyczki i grillujemy w piekarniku z funkcją grilla. Można też usmażyć na patelni grillowej.

Sos orzechowy:

  1. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, chilli, czosnek. Aż cebula zmięknie.
  2. Zmniejsz gaz na minimum i dodaj masło orzechowe oraz miód. Podgrzewaj mieszając. Uważaj, aby się się nie przypaliło. Wszystko razem podsmażamy tylko ze 2 minuty, aby połączyły się składniki. Na końcu miksujemy.
  3. Po zmiksowaniu dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym i olejem rybnym i ponownie miksujemy na gładkie krem. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać więcej mleczka kokosowego.

Zdjęcie - Chicken Satay - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chicken Satay

Kategorie przepisów