Chicken butter przepis
Przepyszne, aromatyczne, kawałki kurczaka w marynacie z imbiru, czosnku i garam masali. Całość uduszona w sosie maślano pomidorowym. Podałam z czarnym ryżem. Ale można ugotować ryż czerwony czy basmati ( ma miski IG). Najniższy bo 42 IG ma ryż czarny. Hindusi do chicken butter podają chlebek naan.
Składniki na Chicken butter:
- 2 filety z kurczaka
marynata:
- 2 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- kawałek imbiru utartego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki garam masali
- 1 łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej
- sól ok 1/2 łyżeczki
Sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- anyż gwiazdkowy (dałam pół)
- 2 szt kardamonu
- 1/2 laski cynamonu
- imbir trochę
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 200 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
- 100 ml słodkiej śmietanki (dałam kokosową)
- natka lub kolendra
- sól do smaku
Jak przygotować Chicken butter?
Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do marynaty i marynować kilka godzin (minimum 3 godziny).
Rozgrzać w rondlu olej z masłem i dodać cebulę, czosnek i utarty imbir oraz laskę cynamonu, anyż i trochę garam masali. Kiedy się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać puszkę pomidorów i posolić do smaku około 1 łyżeczką soli. Na rozgrzanej patelni grillowej położyć kawałki kurczaka wraz z marynatą (bez tłuszczu) obsmażyć na złoto i przełożyć do sosu. Dusić kilka minut a na koniec wlać śmietankę i dusic około 5 minut. Podawać z ryżem i posypać natką pietruszki lub kolendrą.