Chicken butter przepis

Chicken butter przepis



Zdjęcie - Chicken butter przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepyszne, aromatyczne, kawałki kurczaka w marynacie z imbiru, czosnku i garam masali. Całość uduszona w sosie maślano pomidorowym. Podałam z czarnym ryżem. Ale można ugotować ryż czerwony czy basmati ( ma miski IG). Najniższy bo 42 IG ma ryż czarny. Hindusi do chicken butter podają chlebek naan.

Składniki na Chicken butter:

  • 2 filety z kurczaka

marynata:

  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • kawałek imbiru utartego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej
  • sól ok 1/2 łyżeczki

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • anyż gwiazdkowy (dałam pół)
  • 2 szt kardamonu
  • 1/2 laski cynamonu
  • imbir trochę
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
  • 100 ml słodkiej śmietanki (dałam kokosową)
  • natka lub kolendra
  • sól do smaku

Jak przygotować Chicken butter?


Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do marynaty i marynować kilka godzin (minimum 3 godziny).
Rozgrzać w rondlu olej z masłem i dodać cebulę, czosnek i utarty imbir oraz laskę cynamonu, anyż i trochę garam masali. Kiedy się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać puszkę pomidorów i posolić do smaku około 1 łyżeczką soli. Na rozgrzanej patelni grillowej położyć kawałki kurczaka wraz z marynatą (bez tłuszczu) obsmażyć na złoto i przełożyć do sosu. Dusić kilka minut a na koniec wlać śmietankę i dusic około 5 minut. Podawać z ryżem i posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Zdjęcie - Chicken butter przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów