Charoset aszkenazyjski
To bardzo prosty, szybki i smaczny deser. Jest jednym z tradycyjnych dań w Pesach (święto obchodzone na pamiątkę uwolnieniu narodu Izraela z niewoli egipskiej) - w czasie Sederu można jeść go bez ograniczeń.
3 średnie jabłka (twarde, soczyste i kwaskowate) - starte - bez skóry i gniazd nasiennych
dwie - trzy duże garści orzechów włoskich - podprażonych na patelni i posiekanych
łyżeczka mielonego cynamonu
miód do smaku albo cukier trzcinowy
czerwone, słodkie wino
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać w sporej misce, przykryć i odstawić. Muszą się przegryźć.
To jest wersja podstawowa, ale można ją wzbogacić o rodzynki, migdały, kandyzowany imbir, suszone morele i daktyle. Zamiast wina można użyć dobrego soku jabłkowego, pomarańczowego albo winogronowego.
A do tego maca. Można też zrobić "kanapkę" z macy i charosetu.
Charoset to jedno z 6 symbolicznych dań podawanych na kolację sederową. Charoset symbolizuje glinę, z jakiej Żydzi sporządzali cegły w niewoli egipskiej. Natomiast czerwone wino przypomina rozstąpienie się wód Morza Czerwonego.