Chałka z nutellą

Chałka z nutellą to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Nutella nadaje niesamowicie pysznego smaku i fajnie przeplatana jest ciastem drożdżowym. Smak możemy dodatkowo podkręcić i oprószyć nadzienie zmielonymi orzechami laskowymi. Wewnątrz postu znajdują się zdjęcia z wykonania chałki krok po kroku.

Idealna w jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty lub kawy. Wspaniale pachnie w całym domu podczas pieczenia.

Nutella doskonale pasuje do ciasta drożdżowego i dodatkowo je nawilża. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale z krojeniem trzeba poczekać do wystudzenia.

Warkocz jest bardzo prosty do zaplatania, ale trzeba to dosyć sprawnie wykonywać, ponieważ ciasto ma tendencję do nie trzymania formy.

Nie dodawaj więcej nutelli, ponieważ zacznie podczas pieczenia wyciekać i chałka będzie wyglądała nieestetycznie. W zupełności wystarczy tyle ile jest w przepisie.

Chałka z nutellą to przepyszne ciasto, które polecam na jesienne chłody. Uwielbiam jej smak, zapach i te cudowne czekoladowe warstwy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na chałki.

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHAŁKA Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 180 ml mleka, ciepłego
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 200 g nutelli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • orzechy laskowe, zmielone (opcjonalnie)

CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn.

CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

———————

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 -1,5 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na dł. około 40 cm i szer. około 30 cm. Ciasto smarujemy nutellą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów ( możemy obsypać zmielonymi orzechami laskowymi). Zwijamy w rulonik zaczynając od węższej strony. Ciasto przekrawamy wzdłuż nożem zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni. Jedną część ciasta przeplatamy przez drugą. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min do zarumienienia skórki.

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy