Chałka z nutellą

Chałka z nutellą to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Nutella nadaje niesamowicie pysznego smaku i fajnie przeplatana jest ciastem drożdżowym. Smak możemy dodatkowo podkręcić i oprószyć nadzienie zmielonymi orzechami laskowymi. Wewnątrz postu znajdują się zdjęcia z wykonania chałki krok po kroku.

Idealna w jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty lub kawy. Wspaniale pachnie w całym domu podczas pieczenia.

Nutella doskonale pasuje do ciasta drożdżowego i dodatkowo je nawilża. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale z krojeniem trzeba poczekać do wystudzenia.

Warkocz jest bardzo prosty do zaplatania, ale trzeba to dosyć sprawnie wykonywać, ponieważ ciasto ma tendencję do nie trzymania formy.

Nie dodawaj więcej nutelli, ponieważ zacznie podczas pieczenia wyciekać i chałka będzie wyglądała nieestetycznie. W zupełności wystarczy tyle ile jest w przepisie.

Chałka z nutellą to przepyszne ciasto, które polecam na jesienne chłody. Uwielbiam jej smak, zapach i te cudowne czekoladowe warstwy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na chałki.

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHAŁKA Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 180 ml mleka, ciepłego
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 200 g nutelli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • orzechy laskowe, zmielone (opcjonalnie)

CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn.

CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

———————

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 -1,5 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na dł. około 40 cm i szer. około 30 cm. Ciasto smarujemy nutellą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów ( możemy obsypać zmielonymi orzechami laskowymi). Zwijamy w rulonik zaczynając od węższej strony. Ciasto przekrawamy wzdłuż nożem zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni. Jedną część ciasta przeplatamy przez drugą. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min do zarumienienia skórki.

Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto z kaszy gry…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty