Chałka z cukrem perlistym

Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś będzie chałka z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę można upiec z kruszonką albo z innym dodatkiem tak naprawdę najważniejszy jest dobry przepis na chałkę. Ciasto jest przepyszne bardzo puszyste, sprężyste i obłędnie pachnące ! Przepis jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, podczas pieczenia należy uważać, żeby chałki nie przepiec. Każdy piekarnik piecze inaczej i czas pieczenia, który jest podany, jest czasem orientacyjnym, piekąc chałkę po raz pierwszy, pilnujcie więc czasu. Zbyt mocno przypieczona chałka będzie bardziej sucha w środku, dlatego też najlepiej po 20 minutach pieczenia przeprowadzić test tak zwanego suchego patyczka, który polega na wbiciu w środek chałki drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta to znak, że chała jest już upieczona.

Chałka najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu, taka jeszcze delikatnie ciepła ja bardzo lubię z masłem i miodem lub z odrobiną domowych powideł śliwkowych. Pamiętajcie, że jeśli jakimś cudem chałka niezostanie zjedzona od razu i zrobi się lekko czerstwa, można odświeżyć ją, wystarczy posmarować z dwóch stron kromkę masłem, a następnie przypiec na rozgrzanej patelni. Taka ciepła i chrupiąca chałka podana ze świeżymi owocami i miodem to fantastyczna propozycja na śniadanie! Zapraszam, częstujecie się przepisem, smacznego!

Chałka z cukrem perlistym

Rodzaj: Desery

Przygotowanie 20 minut

Gotowanie 25 minut

Razem 45 minut

Porcje 1

Tutaj możesz zmienić ilość składników

Autor Anna

Składniki:

  • 475 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 małe jajka
  • 15 g świeżych drożdży lub *7 g suchych

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru perlistego

Instrukcja

  1. Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól i cukier, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Mleko lekko podgrzać dodać do niego drożdże i łyżkę mącznej mieszanki, wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże podwoiły swoją objętość.

  2. Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajka, a następnie zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Po 2 minut zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez 5 minut.

  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na około 2 godziny.

  4. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, delikatnie ugnieść wypuszczając w ten sposób bąbelki powietrza. Ciasto podzielić na 3 równe części z każdej uformować długi wałek. Trzy wałki ciasta skleić razem, a następnie zapleść warkocz, koniec warkocza skleić razem podwinąć sklejoną część lekko pod spód warkocza.

  5. Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Folię spożywczą naoliwić z jednej strony, naoliwioną stroną przykryć chałkę i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.

  7. W małej miseczce rozbełtać jajko, wyrośniętą chałkę pomalować jajkiem, następnie cały jej wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut. Chałka powinna zrobić się lekko rumiana.

  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i lekko przestudzić przed krojeniem.

  9. Smacznego!

Notatki

*Jeśli używacie suchych drożdży to nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu, wystarczy dodać je do mąki.

Chałka z podanego przepisu wychodzi bardzo duża, ale ciasto można podzielić na dwie części i przygotować w ten sposób dwie sztuki.

Chałkę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą w folię spożywczą.

Zdjęcie - Chałka z cukrem perlistym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka z cukrem perlistym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mleczny chleb na zakwasie z sezamem

Mleczny chleb na zakwasie z se…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Idealne bułeczki maślane

Idealne bułeczki maślane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy

Chleb tostowy

aronia aronia
Wiem co jem

Maślane bułeczki z masą kajmakową
1

Maślane bułeczki z masą kajmak…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chleb w 100% owsiany
1

Chleb w 100% owsiany

Tosia Tosia
Smakowity chleb