Chałka z cebulą
Ciasto robimy w ten sam sposób co cebularze. Te same składniki i proporcje. Zmienia się jedynie sposób lepienia. Z tych składników ja ulepiłam dwie małe chałeczki.
Chałka z cebulą
1/2 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
50 dag cebuli
2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do wysmarowania formy
Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Masło rozpuścić w garnczku i dodać 1/2 szklanki mleka.
Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować długie paski. Na każdy pasek nałożyć gotowy farsz. Zlepiać paski a następnie upleść warkocz.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Chałkę wysmarować rozbitym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp. 180st. do zrumienienia się chałki.
Nie wiem dlaczego ale zdjęcie kojarzy mi się z rozebraną chłopką , leżącą między snopami żyta;)))