Chałka z cebulą

Chałka z cebulą

Ciasto robimy w ten sam sposób co cebularze. Te same składniki i proporcje. Zmienia się jedynie sposób lepienia. Z tych składników ja ulepiłam dwie małe chałeczki.

Chałka z cebulą

1/2 kg mąki pszennej

5 dag drożdży

2 jajka

1 łyżka cukru

3 łyżki masła

1 szklanka mleka

1 łyżeczka soli

50 dag cebuli

2 łyżeczki kminku

1/4 łyżeczki pieprzu

olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Masło rozpuścić w garnczku i dodać 1/2 szklanki mleka.

Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować długie paski. Na każdy pasek nałożyć gotowy farsz. Zlepiać paski a następnie upleść warkocz.

Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Chałkę wysmarować rozbitym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp. 180st. do zrumienienia się chałki.

 

Nie wiem dlaczego ale zdjęcie kojarzy mi się z rozebraną chłopką , leżącą między snopami żyta;)))

 

 

 

Kategorie przepisów