Chałka pszenna z 6 warkoczy
Chałka to wypiek, który kojarzy mi się z dzieciństwem.
Nie wiem czy pamiętacie, ale moja mama przez jakieś 30 lat prowadziła swój sklep.
Sobota była dniem , kiedy w ofercie można było dostać również chałki – świeże, miękkie i pachnące piekarnią i drożdżami.
Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na chałkę pszenną – nie bójcie się – jej wykonanie absolutnie nie sprawi nikomu trudności!
Przepis na chałkę drożdżową przygotowałam dla Was krok po kroku – z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, który do tej pory nie mieli styczności z ciastem drożdżowym.
Jest lekko słodka – świetnie będzie smakować zarówno ze słodkimi dodatkami typu konfitury, kremy czekoladowe czy marmolada.
Ale inne dodatki również tutaj będą całkiem nieźle pasować – polecam!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 680 g
* świeże drożdże – 20 g
* mleko – 200 ml
cukier – 3-4 łyżki
* jajko L – 2 szt
* żółtko – 1 szt
* roztopione masło – 4 łyżki
* sól – 1 mała łyżeczka
DODATKOWO:
* jajo do posmarowania
* ewentualnie mak lub sezam.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z łyżeczką cukru.
Owijamy folią i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczyna zaczął pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy sól i cukier.
Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem.
Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy.
Dzielimy na 6 części.
Formujemy wałeczki o długości ok. 40 cm.
Zaplatamy chałkę , odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.