Chałka pszenna - postna
Uwielbiam chałkę!
Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej, jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba.
U mnie mówi się na nią postna.
Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ).
Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie.
Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* woda – 200 ml
* drożdże świeże – 20 g
* cukier – 30 g
* duże jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 500 g
* masło – 20 g
* sezam – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier.
Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.
Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).
Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.
DRUKUJ: