Chałka pomarańczowa
Chałka to pieczywo bardzo bliskie mojemu sercu. Na stronie pojawiła się już kiedyś wersja z budyniem i kruszonką, a dzisiaj chciałabym pokazać wam inny, wyjątkowy smak.
Jakiś czas temu kupiłam w sklepie z nietypową żywnością wodę z kwiatów pomarańczy. Nigdy wcześniej jej nie używałam i zupełnie nie wiedziałam co z nią zrobić. Gdy wpadłam na pomysł pomarańczowej chałki, użycie wody, oprócz skórki, wydało mi się pomysłem idealnym.
Właściwie na „pierwszy rzut nosa” woda z kwiatów pomarańczy nie kojarzy się z zapachem tego owocu. Jest mocno perfumowana i pachnie jakoś…inaczej:) Dopiero gdy połączy się ją ze skórką, zapachy i smaki idealnie się komponują. Zakładam wam, że gdy upieczecie tę chałkę, wasz dom napełni się jednym z najładniejszych zapachów jakie kiedykolwiek wydawał wasz piekarnik.
Oczywiście możecie ją pominąć. Ja zrobiłam dwie wersje, bez i z nią i obie smakują świetnie. Najbardziej lubię podpiec sobie plaster w tosterze i położyć na niego wytrawne dodatki- pycha!
Chałka pomarańczowa #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 20 mins Total time: 2 hours 35 mins Serves: 1 Ingredients- 550 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka
- 2 łyżki miękkiego masła
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
- 300 ml ciepłego mleka
- Połącz ze sobą w misce mąkę, cukier (bez 1 dodatkowej łyżeczki) i sól. W garnku podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Do mleka skrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
- Dolej drożdżową mieszaninę do suchych składników, dodaj jeszcze masło i wodę z kwiatów pomarańczy. Zacznij zagniatać ciasto rękami aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto powinno osiągnąć elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt lepkie, dosyp trochę mąki, jeśli zbyt suche, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski i przykryj ją folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
- Wyłóż ciasto na posypanej mąką stolnicę i pokrój tworząc 4 gałęzie, zostawiając wspólny czubek (jak na zdjęciu).
- Z każdej części stwórz równej długość rulony.
- Zaplataj przez przeciąganie rulonów na skrajnie drugą stronę, aż zapleciesz do końca (jak na zdjęciu).
- Odłóż zaplecioną chałkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką.
- Odstaw jeszcze na 45 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180stopni.
- Piecz przez ok. 20 minut, aż chałka zbrązowieje, a po wsadzeniu w niej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.