Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

Zdjęcie - Chałka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Im więcej piekę, tym bardziej zauważam, że wypiek wypiekowi nierówny. Oczywiście, prosty chleb drożdżowy można upiec już w 2 godziny bez większego wysiłku. Jednak aby upiec chleb wyjątkowy, potrzebny jest czas i doświadczenie.

Do tej pory myślałam, że piekę pyszne chałki. Rzeczywiście, szczególnie ta z budyniem i kruszonką jest niczego sobie. Kiedy jednak spróbowałam świeżo upieczonej chałki na zakwasie, zrozumiałam, że jest wyjątkowa. Zdecydowanie wyróżnia się smakiem i po cichu nazwałam ją królową wśród chałek.

Jeśli jesteście już zaprawieni w wypiekach na zakwasie, gorąco polecam ten przepis!

Zdjęcie - Chałka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do lutowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę.

Zdjęcie - Chałka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałka na zakwasie Autor: Tosia

Czas przygotowania: 14 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 14 godz 30 min

Składniki

  • Zaczyn levain:
  • 70 g mąki pszennej typ 550
  • 10 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g letniej wody
  • 2 łyżki zakwasu (pszennego lub żytniego)
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn levain
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • Wierzch chałki:
  • Kruszonka: 25 g masła, 50 g mąki pszennej, 30 g cukru
  • jajko + łyżeczka mleka

Instrukcja

  1. Wieczór przed pieczeniem mieszamy zakwas z mąką pszenną, mąką żytnią i letnią wodą. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.
  2. Następnego dnia w rondlu podgrzewamy mleko, w drugim topimy masło.
  3. W misce łączymy 500 g mąki pszennej oraz przygotowany wcześniej zaczyn levain. Dodajemy cukier i szczyptę soli.
  4. Zaczynamy powoli wlewać mleko, na przemian z topionym masłem i wyrabiać ciasto. Następnie wbijamy stopniowo jajka i dalej wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  5. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy je mąką (jeśli będzie lepkie) i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm., które zaplatamy w warkocz, aby uzyskać chałkę. Zaplecioną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  6. Po 4 godzinach szykujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
  7. Chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów