Chałka na zakwasie

Im więcej piekę, tym bardziej zauważam, że wypiek wypiekowi nierówny. Oczywiście, prosty chleb drożdżowy można upiec już w 2 godziny bez większego wysiłku. Jednak aby upiec chleb wyjątkowy, potrzebny jest czas i doświadczenie.
Do tej pory myślałam, że piekę pyszne chałki. Rzeczywiście, szczególnie ta z budyniem i kruszonką jest niczego sobie. Kiedy jednak spróbowałam świeżo upieczonej chałki na zakwasie, zrozumiałam, że jest wyjątkowa. Zdecydowanie wyróżnia się smakiem i po cichu nazwałam ją królową wśród chałek.
Jeśli jesteście już zaprawieni w wypiekach na zakwasie, gorąco polecam ten przepis!
Przepis dołączam do lutowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę.
Chałka na zakwasie Autor: Tosia
Czas przygotowania: 14 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 14 godz 30 min
Składniki
- Zaczyn levain:
- 70 g mąki pszennej typ 550
- 10 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g letniej wody
- 2 łyżki zakwasu (pszennego lub żytniego)
- Ciasto właściwe:
- zaczyn levain
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 50 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- Wierzch chałki:
- Kruszonka: 25 g masła, 50 g mąki pszennej, 30 g cukru
- jajko + łyżeczka mleka
Instrukcja
- Wieczór przed pieczeniem mieszamy zakwas z mąką pszenną, mąką żytnią i letnią wodą. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.
- Następnego dnia w rondlu podgrzewamy mleko, w drugim topimy masło.
- W misce łączymy 500 g mąki pszennej oraz przygotowany wcześniej zaczyn levain. Dodajemy cukier i szczyptę soli.
- Zaczynamy powoli wlewać mleko, na przemian z topionym masłem i wyrabiać ciasto. Następnie wbijamy stopniowo jajka i dalej wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy je mąką (jeśli będzie lepkie) i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm., które zaplatamy w warkocz, aby uzyskać chałkę. Zaplecioną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Po 4 godzinach szykujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
- Chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.