Chałka na zaczynie poolish
Małymi kroczkami zbliżają się święta wielkanocne. Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć chałki! Postanowiłam, że w tym roku upiekę ją na zaczynie drożdżowym poolish, aby miała piękne elastyczne dziurki. Zaplatałam ją z 6 pasm i uznałam, że wygląda pięknie w samym warkoczu, ale podpowiem, że można ją dodatkowo ozdobić kruszonką.
Czas całkowity: 10 godz 25 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- cukier - 70 g
- jajko - 1 szt.
- letniego mleka - 250 ml
- szczypta soli - 1
- miękkiego masła - 50 g
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- mąki pszennej typ 650 (zaczyn) - 150 g
- letniej wody (zaczyn) - 150 g
- szczypta suszonych drożdży (zaczyn) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- pędzelek
Przepis:
1. Łączymy mąkę z drożdżami i letnią wodą, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 8 godzin.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy 5 minut. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką, dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy wałeczek. Licząc pasma od lewej do prawej (1-6), zaginamy pasmo pierwsze wzdłuż pasma 4, następnie pasmo 6 do pasma 3. Kontynuujemy zaplatanie przekładając lewe najbardziej zewnętrzne pasmo do pasma w środku po prawej i prawe zewnętrzne do wewnątrz wzdłuż środkowego pasma po lewej.
5. Tak zaplecioną chałkę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. 6. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy góra-dół przez 25 minut.
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą de Luxe.