Chałka kokosowa
Uwielbiam piec chałki, a dzisiaj postanowiłam skusić się na wersję kokosową, a właściwie potrójnie kokosową! Zamiast mleka krowiego wybrałam mleko kokosowe, biały cukier zastąpiłam cukrem kokosowym, masło olejem kokosowym, a upleciony warkocz posypałam jeszcze wiórkami. Wyszło smakowicie ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 600 g
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- jajka - 2 szt.
- szczypta soli - 0
- cukru kokosowego - 80 g
- wiórków kokosowych - 30 g
- mleka kokosowego - 300 g
- oleju kokosowego - 100 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- ściereczka
Przepis:
1. Mleko kokosowe podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, wiórki (20 g), drożdże. Wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy. Wlewamy letnie mleko kokosowe i wyrabiamy 5 minut.
2. Wyrobione, elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kul.
4. Z kul formujemy wałeczki, które zaokrąglamy na końcu. Łączymy ich końce ze sobą. Zaplatamy warkocz biorąc zewnętrzne pasma na przemian do środka.
5. Uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
6. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka i posypujemy pozostałymi wiórkami.
7. Chałkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż będzie rumiana.
Upieczoną chałkę serwujemy ze Smakowitą de Luxe.