Chałka

Ale chała!!! :) Przepyszna, pachnąca, wielka, mięciutka... oj ... ją po prostu trzeba spróbować. Kusiła mnie na blogu Asiulini, aż skutecznie mnie skusiła i ją upiekłam. Oczywiście z pewną nieśmiałością, gdyż jeszcze boję się wypieków drożdżowych, ale okazuje się, że moje obawy są bezpodstawne i całkiem nieźle sobie z tymi drożdżowymi radzę ;) Oby tak dalej, bo czeka mnie sporo przepisów do wypróbowania :)

Chałkę jedliśmy z marmoladką, konfiturką, ale można oczywiście z masłem. Do tego obowiązkowo kubek ciepłego mleka i jesteśmy najedzeni :)

Przedstawiam Wam Panią Chałkę we własnej osobie:

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 chałki, ale ja zrobiłam jedną, dlatego jest taka duuuża):

*40g drożdży

*550g mąki pszennej

*1 łyżeczka soli

*1/2 szklanki mleka

*1 duże jajko

*2 łyżki masła

*5 łyżek wody

*4 łyżki cukru

*żółtko

*kruszonka (2 łyżki: 1 łyżka : 1 łyżka - mąka : cukier : masło) lub mak , sezam.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostałą ilością cukru (czyli z trzema łyżkami), sól, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę.

Zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.

Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką lub makiem czy sezamem. U mnie jest kruszonka . Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Naprawdę warto, jest smaczna!!!

Przed pieczeniem ( nie mogłam się powstrzymać od robienia zdjęć):

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i upieczona :

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i jedzona:

Zdjęcie - Chałka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb