Chałka

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mamy już kilka przepisów na chałkę na blogu (chyba ze trzy) i przy ostatnim pisałem, że już więcej przepisów na chałkę nie będzie, bo ten ostatni jest idealny, lepszego nie potrzeba, poszukiwania chałki idealnej zakończone. Alem okazało się, że w cotygodniowym (a właściwie co-weekendowym) Wypiekaniu na śniadanie zarzucony został właśnie temat chałki. Cóż było zatem robić... Zakasaliśmy z Madzią rękawy i przystąpiliśmy do dzieła. Skusił nas wygląd tej chałki. Nie jest typowa chałka znana ze sklepów spożywczych tylko taka mała okrągła. Świetnie wygląda. Oryginalny przepis znajduje się tutaj. My jednak trochę dostosowaliśmy go do własnych potrzeb, a przede wszystkim zmniejszyliśmy znacznie ilość składników. Z oryginalnej ilości to by nam chyba na tydzień tych chałek starczyło. A tak wyszły nam niewielkie cztery okrągłe chałeczki. Akurat jedziemy dzisiaj na urodziny mojego brata to może nawet jedną czy dwie zabierzemy ze sobą (wszystkiego najlepszego Tomo!) Zrezygnowaliśmy też z podanej w oryginalnym przepisie mąki pełnoziarnistej. Jakoś nie bardzo mi ona do chałek pasuje. Chałki muszą być miękkie, bułkowe takie. Mąka pełnoziarnista zupełnie mi się tutaj nie komponuje. I po tych paru zmianach okazało się, że dostaliśmy naprawdę dobre, miękkie puszyste chałki. Gdybyście chcieli się skusić to polecamy.

250 ml ciepłej wody

2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych

) 60 g miodu

20 ml oliwy z oliwek

1 jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania chałek)

1 płaska łyżeczka soli

550 g mąki pszennej

mak/sezam do posypania

Nie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej.
Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami zdjęcie z www.creativejewishmom.com

Wykładamy uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem czy czym tylko lubimy. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego!
Fanpage wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK
W tym Wypiekani na śniadanie udział wzięli:



Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami
1

Pszenno - orkiszowy chleb z zi…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy