Cebulowy chleb pszenno-żytni

Cebulowy chleb pszenno-żytni

Zdjęcie - Cebulowy chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niewiele jest piękniejszych zapachów od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. Postanowiłam połączyć oba zapachy piekąc cebulowy chleb z oliwkami, słonecznikiem i koperkiem.

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 300 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 2 łyżka
  5. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  6. mąka żytnia jasna typ 720 - 150 g
  7. ziaren słonecznika - 30 g
  8. czarnych oliwek - 8 szt.
  9. posiekanego koperku - 2 łyżki
  10. cebula - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażoną cebulę, słonecznik, pokrojone oliwki, koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10x23cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Cebulowy chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowy chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowy chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów