Cebulowe zaplątane kajzerki
Kajzerki to moje ulubione bułeczki z czasów dzieciństwa. Klasyczne sklepowe bułeczki nacina się z wierzchu maszyną w charakterystyczny krzyżyk, w warunkach domowych robimy to tępą stroną noża. Ale można je również uformować zaplatając je samodzielnie. Do ciasta dodałam podsmażoną cebulkę i mak, pachną i smakują cudownie!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- letniego mleka - 250 ml
- cebula + łyżeczka masła klarowanego + szczypta soli - 1 szt.
- maku + 2 łyżki wierzch - 40 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, mak i cebulę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ręcznie lub mikserem kilka minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy wałeczek. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku lub zawijając ją pod ciasto.
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Kajzerki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.