Casarecce z łososiem
Makaron jest na tyle wdzięcznym składnikiem, że przygotowanie obiadu z niego trwa chwilkę. Fascynują mnie różne jego rodzaje. Nadaje się do różnych lekkich sosów, warzyw. Współgra świetnie z mięsem, rybą i owocami morza. Kojarzy mi się z wakacjami, winnicą w Toskanii, zapachem rozmarynu. To niesamowite, że potrawą możemy przywołać wspomnienia miejsc, ludzi, czasu... To co jedziecie ze mną do słonecznej Sycylii? Bo stamtąd właśnie pochodzi casarecce. Skręcony makaron podczas gotowania nie skleja się, jest ciągle sprężysty i co najważniejsze nie odkształca się.
Składniki:
- 250 g makaronu casarecce ,
- 200 g łososia,
- sól, pieprz cytrynowy,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki śmietany 18% tł.
- oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Rybę natrzeć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na 1 h, następnie podpiec w piekarniku 10 minut. Można tak przygotować rybę dzień wcześniej lub wykorzystać kawałek jeśli nam zostanie z innego dnia. Gdy nie mamy czasu, można zrobić bez podpiekania. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Upieczonego łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie.
Dodać wino, gdy się zredukuje podlać śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Udekorować świeżo zmielonym pieprzem.