Casarecce z łososiem

Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaron jest na tyle wdzięcznym składnikiem, że przygotowanie obiadu z niego trwa chwilkę. Fascynują mnie różne jego rodzaje. Nadaje się do różnych lekkich sosów, warzyw. Współgra świetnie z mięsem, rybą i owocami morza. Kojarzy mi się z wakacjami, winnicą w Toskanii, zapachem rozmarynu. To niesamowite, że potrawą możemy przywołać wspomnienia miejsc, ludzi, czasu... To co jedziecie ze mną do słonecznej Sycylii? Bo stamtąd właśnie pochodzi casarecce. Skręcony makaron podczas gotowania nie skleja się, jest ciągle sprężysty i co najważniejsze nie odkształca się.
Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 250 g makaronu casarecce ,
  • 200 g łososia,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki śmietany 18% tł.
  • oliwa z oliwek,

Przygotowanie:
Rybę natrzeć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na 1 h, następnie podpiec w piekarniku 10 minut. Można tak przygotować rybę dzień wcześniej lub wykorzystać kawałek jeśli nam zostanie z innego dnia. Gdy nie mamy czasu, można zrobić bez podpiekania. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Upieczonego łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie.
Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodać wino, gdy się zredukuje podlać śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Udekorować świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Casarecce z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Delikatny makaron z sosem serowym
18

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Spaghetti po włosku z owocami morza

Spaghetti po włosku z owocami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym
1

Sałatka warstwowa z tuńczykiem…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

Muszelki nadziewane bakłażanem…

food² food²
Food Square

Kuchnia dla zabieganych: Maccheroni z orzechami włoskimi, bazylią i ricottą

Kuchnia dla zabieganych: Macch…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Filet z mintaja z prażoną cebulką

Filet z mintaja z prażoną cebu…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem

Makaron z tuńczykiem, cukinią,…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art