Carbonara z kurkami i szparagami

Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na makaron:
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 60 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soli
na sos:
  • 500 g szparagów
  • 200 g kurek
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 cebula
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • parmezan do posypania
Przygotowanie

Makaron:

Na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz wody) i zagniatamy. Stopniowo dolewamy wodę - niecałą, jeśli nie będzie to konieczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 1 godz.


Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą z nich przepuszczamy przez maszynkę do makaronu, albo wałkujemy i kroimy na paseczki. Makaron pozostawiamy do podsuszenia na specjalnym wieszaku lub czystej ściereczce delikatnie podsypanej mąką.


Sos:

Szparagi kroimy w 2 cm kawałki. Kurki oczyszczamy.

Na patelni podgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażmy do zeszklenia. Dodajemy przyprawy i kurki.


Na osobnej patelni, w niewielkiej ilości osolonej wody, przez 3 min. gotujemy kawałki szparagów. Szparagi wyławiamy i przekładamy do miski z lodem.


Na garnku z gotującą się wodą (później wykorzystamy ją do gotowania makronu) stawiamy metalową miskę, żeby się ogrzała. Do ciepłej miski wbijamy same żółtka, dodajemy śmietanę i starty ser.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 1,5-2 min. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski z żółtkami. Makaron łączymy z kurkami i szparagami. Podajemy z parmezanem.


Porada:

Zielone szparagi nie wymagają obierania - zdrewniałe końcówki złamią się w odpowiednim miejscu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty
1

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Mięsne roladki ze szparagami

Mięsne roladki ze szparagami

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowo – kokosowe
1

Ciasto czekoladowo – kokosowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto z kaszy gry…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki