Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu

Zdjęcie - Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatni w wpis w marcu, wstyd ;) Lepiej nie skomentuje swojego blogowego zachowania. Jak jednak przystało na powrót w moim wydaniu, nie mogło paść na nic innego niż na makaron. Klasyczna carbonara. Wersja bez śmietany, taka niby fit, bo lato, bo forma ;) Śmietanka musi poczekać na jesień!



Składniki - na 3 duże porcje
  • 250 g makaronu, np. tagliatelle
  • 150 g boczku
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Makaron ugotować al dente. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której się gotował.
W talerzyku jajka z odrobiną soli i pieprzu oraz około 50 g startego sera.
Podczas gotowania makaronu na suchej patelni podsmażyć boczek do zarumienia (u mnie trochę dłużej, bo lubię mocno przysmażony). Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i przesmażyć chwilę całość. Jeśli makaron jest już gotowy, od razu przełożyć go na patelnię z boczkiem i czosnkiem. Wlać wodę z gotowania. Chwilę gotować razem, po czym zdjąć z ognia. Pozostaje mieszanie :) Powoli wlewać rozbełtane jajka na patelnię z makaronem i boczkiem - pamiętając przy tym aby szybko mieszać całość, by jajka się nie ścięły. Gotowe! Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, jeszcze raz mieszamy całość. Resztą sera posypujemy gotowe danie. Smacznego!


Przepisy z tych kategorii

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Wątróbki smażone z gruszkami
1

Wątróbki smażone z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z borowikami
1

Makaron z borowikami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kotlety mielone z serem cheddar
2

Kotlety mielone z serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!