Calzone z szynką i papryką

Calzone z szynką i papryką

Zdjęcie - Calzone z szynką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza w kształcie dużego pieroga nadziewana warzywami i szynką.
Zdjęcie - Calzone z szynką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z szynką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 120 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • mały kawałek cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g mozzarelli
  • 2 plasterki szynki
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • kilka liści świeżej rukoli i oregano
  • oliwa do posmarowania ciasta


Wykonanie:

Paprykę pokroić w paski. Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie. Dodać paprykę i poddusić do miękkości. Doprawić do smaku, wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski. Wlać drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól. Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg. Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano, nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli. Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi. Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą. Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.
Zdjęcie - Calzone z szynką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Calzone z szynką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów