Calzone z szynką i papryką
Pizza w kształcie dużego pieroga nadziewana warzywami i szynką.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 120 g wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- mały kawałek cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 100 g mozzarelli
- 2 plasterki szynki
- 1/4 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kilka liści świeżej rukoli i oregano
- oliwa do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Paprykę pokroić w paski. Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie. Dodać paprykę i poddusić do miękkości. Doprawić do smaku, wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski. Wlać drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól. Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg. Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano, nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli. Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi. Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą. Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.