Calzone

Calzone to rodzaj pizzy w formie pieroga z nadzieniem. Pochodzi z Neapolu, ale – podobnie jak tradycyjna pizza – zyskało popularność niemal na całym świecie (większość pizzerii, prócz zwykłych pizz, ma w ofercie także calzone).
Calzone jest bardzo poręczne w jedzeniu, dlatego doskonale nadaje się jako „jedzenie uliczne” i jako takie jest właśnie sprzedawane we włoskich sklepikach.
Farsz w calzone może być praktycznie dowolny, tak jak w przypadku tradycyjnych pizz. Ja do swoich calzones użyłam sera mozzarella i ricotta, a także salami i pomidorków koktajlowych. Pycha :)

Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CALZONE
ciasto:
300g mąki pszennej,
12g świeżych drożdży,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
ok. 2/3 szklanki letniej wody

nadzienie:
125g ricotty,
125g (1 kulka) mozzarelli,
40-50g salami,
100g pomidorków koktajlowych,
świeża bazylia i rozmaryn,
sól i pieprz,

+ odrobina mleka do posmarowania ciasta

Świeże drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i kilka łyżek ciepłej wody. Wymieszać i zostawić na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn, oliwę i wodę. Zagnieść miękkie, elastycznie i nie klejące się do rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Salami pokroić w cienkie paski, a pomidorki na ćwiartki. Kilka listków bazylii posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ricottą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Wyrośnięte ciasto na pizzę jeszcze raz krótko zagnieść i podzielić na 3 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, przykryć drugą połową ciasta i dokładnie skleić brzegi, formując kształt pieroga.
Calzone ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec około 20 minut, aż będą rumiane.
Podawać na gorąco.


(inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 3/2009)


Zdjęcie - Calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka bałkańska
2

Sałatka bałkańska

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Sezonowa pizza warzywna z serem halloumi
1

Sezonowa pizza warzywna z sere…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza z cukinią
1

Pizza z cukinią

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

Pizza bianca z botwinką, kozim…

food² food²
Food Square

Trójkątna focaccia
1

Trójkątna focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza na cienkim cieście
1

Pizza na cienkim cieście

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb