Calzone

Było to moje drugie podejście do calzone. Pierwsze, niezbyt udane, zniechęciło mnie na jakiś czas ale przecież nie można się poddawać. Spróbowałam drugi raz i wszystko przebiegało zgodnie z oczekiwaniami. Ciasto wspaniale się wyrabiało i  szybko urosło. Przy dwóch pierwszych miałam wątpliwości co do zawijania brzegów bo zamiast robić falbankę, wystające brzegi ozdobiłam widelcem ale nie wyglądało to zbyt dobrze dlatego zawinęłam wystające ciasto do środka i wyszedł mi całkiem zgrabny wałeczek na brzegu pieroga. W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)

Zdjęcie - Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :na ciasto (żródło):

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka 

Składniki na nadzienie:

  • 1 filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • sól. pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła. Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w paski kurczaka, ja obtoczyłam go w przyprawie gyros. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem kilka minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, najpierw pieczarki, potem kurczaka z papryką,  zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

AROMATYCZNA PIZZA Z CREME  FRISCHE
10

AROMATYCZNA PIZZA Z CREME FRI…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Pizza z salami i pomidorami
18

Pizza z salami i pomidorami

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Pizza na grubym, ziołowym cieście
2

Pizza na grubym, ziołowym cieś…

Agata Agata
Agatek

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
1

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rogaliki z twarożkiem
1

Rogaliki z twarożkiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Drożdżowe paszteciki z mięsem
2

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Duża blacha Dziadka Mietka
1

Duża blacha Dziadka Mietka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food