Calzone

Zdjęcie - Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nie zdążyłam na Dzień Pizzy, nie szkodzi;). Uwielbiamy calzone! We Włoszech jedliśmy kilka razy, bardzo nam smakowało. Ja zrobiłam je po raz pierwszy. Korzystałam z przepisu Dorotuś, troszeczkę go zmieniając. Zamiast czarnych oliwek dałam zielone, bo takie akurat miałam. Dodałam także szynkę i trochę papryki. Wyszło pysznie! Dziwię się, że tak długo zbierałam się do zrobienia calzone ;))

Ostatnio u mnie troszkę wytrawnie, ale będzie słodko, już niedługo, wszak zbliża się Czekoweekend! :)

Zdjęcie - Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):

*450 g mąki pszennej chlebowej

*1 łyżeczka soli

*2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych

*2 łyżki oliwy z oliwek

*250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

*4 łyżki oliwy z oliwek

*4 czerwone cebule, drobno pokrojone (dałam białą)

*2 ząbki czosnku, posiekane

*220 g pieczarek, pokrojonych

*kawałek papryki - posiekany

*kilka plasterków szynki pokrojonych w kostkę

*220 g czarnych oliwek (dałam zielone)

*2 - 4 łyżki posiekanego oregano

*sól i pieprz do smaku

*220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, paprykę i szynkę, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.

Ponadto:

*jajko roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego :)

Zdjęcie - Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pizza zupełnie inaczej
4

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Beti Beti
kruche babeczki

Halloweenowe mini pizze
1

Halloweenowe mini pizze "pająk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza drożdżowa bez wyrastania. Z oscypkiem i boczkiem.
1

Pizza drożdżowa bez wyrastania…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Foccacia z kaparami i pomidorkami
2

Foccacia z kaparami i pomidork…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni