Burrito Wojciecha

Zdjęcie - Burrito Wojciecha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ryż pełnoziarnisty to odmiana popularnego ryżu długoziarnistego, z ziarnami nie pozbawionymi warstwy otrębów. Można powiedzieć, że jest to jego zdrowsza odmiana, ze znacznie zwiększoną ilością witamin, minerałów i błonnika. Ma swój charakterystyczny smak i kolor. Mój osobisty faworyt sygnowany marką Uncle Ben's. Ryż ten z powodzeniem sprawdza się w potrawach mięsnych i pikantnych choć znane są również jego użycia w wersji na słodko, w połączeniu na przykład z rodzynkami. Dla Wojciecha, który lubi czasem rzucić mięsem, wybór tradycyjnego burrito z ryżem był oczywisty.

  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 125g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • sól, pieprz
  • tortille pszenne
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 18%

Posiekaną cebulę, por oraz marchewkę pokrojoną w paski obsmażamy na patelni do zrumienienia, solimy i dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości około 5 minut. Odkładamy, a na patelnię wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy zioła, chili i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso straci czerwony kolor dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż większość płynu odparuje.

Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Kolejno dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Tortillę wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnię, przekładamy na talerz, nakładamy mięso z ryżem, podsmażone wcześniej warzywa, łyżeczkę śmietany. W wersji na bogato zamiast śmietany możemy użyć guacamole.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kurczak po marokańsku z ryżem

Kurczak po marokańsku z ryżem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierś z kurczaka w warzywach
1

Pierś z kurczaka w warzywach

Patrycja Patrycja
Simply Food

Czarny ryż z Piemontu i prosta sałatka z kalafiorem

Czarny ryż z Piemontu i prosta…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Arroz doce - ryż na mleku

Arroz doce - ryż na mleku

food² food²
Food Square

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cyn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Budyń z ryżu i mleka kokosowego

Budyń z ryżu i mleka kokosoweg…

figmara figmara
figowe smaki