Burrito Wojciecha

Zdjęcie - Burrito Wojciecha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ryż pełnoziarnisty to odmiana popularnego ryżu długoziarnistego, z ziarnami nie pozbawionymi warstwy otrębów. Można powiedzieć, że jest to jego zdrowsza odmiana, ze znacznie zwiększoną ilością witamin, minerałów i błonnika. Ma swój charakterystyczny smak i kolor. Mój osobisty faworyt sygnowany marką Uncle Ben's. Ryż ten z powodzeniem sprawdza się w potrawach mięsnych i pikantnych choć znane są również jego użycia w wersji na słodko, w połączeniu na przykład z rodzynkami. Dla Wojciecha, który lubi czasem rzucić mięsem, wybór tradycyjnego burrito z ryżem był oczywisty.

  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 125g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • sól, pieprz
  • tortille pszenne
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 18%

Posiekaną cebulę, por oraz marchewkę pokrojoną w paski obsmażamy na patelni do zrumienienia, solimy i dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości około 5 minut. Odkładamy, a na patelnię wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy zioła, chili i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso straci czerwony kolor dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż większość płynu odparuje.

Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Kolejno dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Tortillę wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnię, przekładamy na talerz, nakładamy mięso z ryżem, podsmażone wcześniej warzywa, łyżeczkę śmietany. W wersji na bogato zamiast śmietany możemy użyć guacamole.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
1

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe
2

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj