Burrito Wojciecha

Zdjęcie - Burrito Wojciecha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ryż pełnoziarnisty to odmiana popularnego ryżu długoziarnistego, z ziarnami nie pozbawionymi warstwy otrębów. Można powiedzieć, że jest to jego zdrowsza odmiana, ze znacznie zwiększoną ilością witamin, minerałów i błonnika. Ma swój charakterystyczny smak i kolor. Mój osobisty faworyt sygnowany marką Uncle Ben's. Ryż ten z powodzeniem sprawdza się w potrawach mięsnych i pikantnych choć znane są również jego użycia w wersji na słodko, w połączeniu na przykład z rodzynkami. Dla Wojciecha, który lubi czasem rzucić mięsem, wybór tradycyjnego burrito z ryżem był oczywisty.

  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 125g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • sól, pieprz
  • tortille pszenne
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 18%

Posiekaną cebulę, por oraz marchewkę pokrojoną w paski obsmażamy na patelni do zrumienienia, solimy i dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości około 5 minut. Odkładamy, a na patelnię wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy zioła, chili i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso straci czerwony kolor dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż większość płynu odparuje.

Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Kolejno dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Tortillę wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnię, przekładamy na talerz, nakładamy mięso z ryżem, podsmażone wcześniej warzywa, łyżeczkę śmietany. W wersji na bogato zamiast śmietany możemy użyć guacamole.


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Quesadilla
1

Quesadilla

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka
1

Faszerowana papryka bez mięsa…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kisir - turecka sałatka z kaszy  bulgur
3

Kisir - turecka sałatka z kasz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chlebek z łososiem wędzonym
1

Chlebek z łososiem wędzonym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

(Kolacyjna!) jaglanka na słodko
1

(Kolacyjna!) jaglanka na słodk…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Polenta ze smażonymi prawdziwk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym

Omlet biszkoptowy ze szparagam…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą w sosie czosnkowym
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami

Serowe zapiekanki z kurczakiem…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje