Burgery z kaszanką

Dziś burger wg przepisu mojej redakcyjnej koleżanki - Józefiny z good mood food, który pojawił się w ostatnimi numerze magazynu Maszkety. to zdecydowanie bardziej pikantna wersja burgera, coś dla wielbicieli kaszanki i piwa. fantastycznie z tymi smakami łączy się sos z ketchupu z musztardą - jeszcze nie raz znajdzie on u mnie zastosowanie jako towarzysz smażonych mięs.

Zdjęcie - burgery z kaszanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burgery z krupniokiem

na 2 porcje

  • 2 bułki do hamburgerów,
  • 2 małe krupnioki, 
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • ewentualnie 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 spora garść kiszonej kapusty, 
  • 0,5 małej cebuli, 
  • 0,5 czerwonej cebuli, 
  • 1 duży kiszony ogórek, 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, 
  • musztarda dijon,
  • ketchup, 
  • sól, pieprz, cukier

krupnioka pozbawić skórkę i wymieszać z kaszą jaglaną i jeśli masa jest zbyt rzadka - bułką tartą. z powstałej masy uformować 2 burgery. ułożyć je na blasze do pieczenia  wyłożonej papierem i piec po 10 minut z każdej strony w temperaturze 160°C. kapustę kiszoną odcisnąć i drobno poszatkować. cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do kapusty, wlać łyżkę oleju i doprawić solą, pieprzem i cukrem. sos z musztardy i ketchupu zrobić mieszając je w równych proporcjach (dałam po 2 łyżki), a potem ewentualnie zwiększyć ilość tego co bardziej będzie nam pasowało do smaku. przekrojone bułki włożyć na chwilę do piekarnika pod górną grzałkę. każdą część bułki posmarować sosem. na dolną połówkę położyć połowę kiszonej kapusty, na to upieczony burger z krupnioka, kilka krążków czerwonej cebuli, kilka plasterków kiszonego ogórka. przykryć drugą połową bułki.

*Józefina proponuje dodatek kolendry, aczkolwiek mi się jej smak wydawał zbyt delikatny w tym towarzystwie, więc z niego zrezygnowałam

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
1

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta alla carbonara z kurkami

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z fasolką szparagową i pesto
1

Makaron z fasolką szparagową i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gofry o smaku ciasta marchewkowego
1

Gofry o smaku ciasta marchewko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj