Burgery z kaszanką

Dziś burger wg przepisu mojej redakcyjnej koleżanki - Józefiny z good mood food, który pojawił się w ostatnimi numerze magazynu Maszkety. to zdecydowanie bardziej pikantna wersja burgera, coś dla wielbicieli kaszanki i piwa. fantastycznie z tymi smakami łączy się sos z ketchupu z musztardą - jeszcze nie raz znajdzie on u mnie zastosowanie jako towarzysz smażonych mięs.

Zdjęcie - burgery z kaszanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burgery z krupniokiem

na 2 porcje

  • 2 bułki do hamburgerów,
  • 2 małe krupnioki, 
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • ewentualnie 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 spora garść kiszonej kapusty, 
  • 0,5 małej cebuli, 
  • 0,5 czerwonej cebuli, 
  • 1 duży kiszony ogórek, 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, 
  • musztarda dijon,
  • ketchup, 
  • sól, pieprz, cukier

krupnioka pozbawić skórkę i wymieszać z kaszą jaglaną i jeśli masa jest zbyt rzadka - bułką tartą. z powstałej masy uformować 2 burgery. ułożyć je na blasze do pieczenia  wyłożonej papierem i piec po 10 minut z każdej strony w temperaturze 160°C. kapustę kiszoną odcisnąć i drobno poszatkować. cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do kapusty, wlać łyżkę oleju i doprawić solą, pieprzem i cukrem. sos z musztardy i ketchupu zrobić mieszając je w równych proporcjach (dałam po 2 łyżki), a potem ewentualnie zwiększyć ilość tego co bardziej będzie nam pasowało do smaku. przekrojone bułki włożyć na chwilę do piekarnika pod górną grzałkę. każdą część bułki posmarować sosem. na dolną połówkę położyć połowę kiszonej kapusty, na to upieczony burger z krupnioka, kilka krążków czerwonej cebuli, kilka plasterków kiszonego ogórka. przykryć drugą połową bułki.

*Józefina proponuje dodatek kolendry, aczkolwiek mi się jej smak wydawał zbyt delikatny w tym towarzystwie, więc z niego zrezygnowałam

Przepisy z tych kategorii

Zielone curry z kurczakiem i cukinią
1

Zielone curry z kurczakiem i c…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
2

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba na groszkowym puree

Ryba na groszkowym puree

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pomysł na kurczaka z pieczarkami

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jabłka pod kokosową kruszonką

Jabłka pod kokosową kruszonką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczonych warzyw
1

Pasta z pieczonych warzyw

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem

Sałatka z camembert i wędzonym…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy