Burgery z kaczki
Trochę inne burgery. Tym razem kacze. Smażyłam na patelni, ale myślę, że upieczone na grillu będą jeszcze lepsze.
Składniki:
500 g - 2x kacza pierś
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
garść kolendry
2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki sosu hoisin
1/2 łyżeczki płatków paprykowych
sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć na bok. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach (średnica ok 6) Włożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 burgerów, przykryć folią i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Na patelni położyć kaczą skórę i na niewielkim ogniu wytopić z niej tłuszcz. Schłodzone burgery smażyć na wytopionym tłuszczu po ok 4 minut z każdej strony. Podawać jak wolimy - klasycznie w bułce, lub z makaronem. Smacznego!