Burgery z cukinii z kuskusem
Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie. Jednocześnie pomysł na przemycenie warzyw dla dzieci. Ja jadłam z dodatkiem sosu czosnkowego zrobionego na jogurcie, a mój synek z ketchupem i bułeczką. Przyjemna odmiana, choć smakiem nie powala
SKŁADNIKI:
1 cukinia (około 200g)
60 g kaszy kuskus
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
kulki mozzarelli startej na tarce o dużych oczkach
1 jajko
Otręby pszenne do panierowania
Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do durszlaka, posól łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na około pół godziny by puścił sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij.
Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulkę i czosnek, zeszklij. Dodaj cukinię, lekko przesmaż i dodaj kuskus. Całość dopraw solą, pieprzem i ew. słodką papryką.
Zdejmij z ognia dodaj jajko, mozzarellę i dokładnie wymieszaj.
Wstaw masę do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formuj małe kotleciki i panieruj je w otrębach.
Blachę wyłóż folią aluminiową i posmaruj ją lekko oliwą z oliwek. Ułóż na niej kotleciki i piecz w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Następnie kotleciki odwróć na druga stronę i piecz kolejne 10 minut.
Kotleciki dzieci najchętniej jedzą z ketchupem lub w postać burgerów w bułeczce z warzywami.