Burgery warzywne z wędzonym łososiem
Składniki
- 300 g cukinii
- 200 g wędzonego łososia
- 100 g dyni bez skóry
- 95 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 g posiekanej cebuli
- 50 ml olej Kujawski 3 ziarna
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Dynię i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 10 min.
W międzyczasie zeszklij cebulę na odrobinie Kujawskiego 3 ziarna i przestudź. Dodaj posiekanego łososia, kaszę, natkę pietruszki, mocno odciśnięte, starte warzywa, jajko i tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj oraz dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Z masy formuj burgery i smaż przez 3 min. z każdej strony. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Porada:
Burgery można podać na ciepło lub zimno. Znakomicie smakują z pieczywem, frytkami i ziemniakami z wody lub tylko z sałatą skropioną Kujawskim 3 ziarna i cytryną. Ciekawym dodatkiem do burgerów jest czerwona cebula marynowana przez 10 min. w occie jabłkowym.
Aromatyczne i dietetyczne kotleciki rybne z dużym dodatkiem warzyw. Przygotowane na zdrowym oleju do smażenia - Kujawskim 3 ziarna, gdzie w innowacyjny sposób połączono olej rzepakowy, olej lniany i olej z pestek dyni. Delikatny smak Kujawskiego wzmacnia smak potrawy, nie przytłaczając aromatycznej ryby ani warzyw, idealnie komponując się ze wszystkimi składnikami.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com