Burgery warzywne
przepis:
100 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ugotowanej marchwi
120 g ugotowanego brokuła
100 g ugotowanej kaszy bulgur
100 g usmażonych pieczarek
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka zmielonej kolendry
połowa cebuli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
bułka tarta wymieszana z mąką kukurydzianą do obtoczenia burgerów
Fasolę i pieczarki rozdrobnić blenderem.
Marchew i brokuł posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Masę z fasoli, marchew, brokuł, kaszę, jajko i łyżkę bułkęitartej dokładnie wymieszać.
Dodać sól, pieprz i kolendrę.
Z masy formować burgery, obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z maka kukurydzianą i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos musztarodowo-jogurtowy
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Jogurt wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i natką pietruszki.
50 g ugotowanej marchwi
120 g ugotowanego brokuła
100 g ugotowanej kaszy bulgur
100 g usmażonych pieczarek
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka zmielonej kolendry
połowa cebuli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
bułka tarta wymieszana z mąką kukurydzianą do obtoczenia burgerów
Fasolę i pieczarki rozdrobnić blenderem.
Marchew i brokuł posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Masę z fasoli, marchew, brokuł, kaszę, jajko i łyżkę bułkęitartej dokładnie wymieszać.
Dodać sól, pieprz i kolendrę.
Z masy formować burgery, obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z maka kukurydzianą i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos musztarodowo-jogurtowy
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Jogurt wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i natką pietruszki.