Burgery w sosie sherry

Moją kulinarną podróż do Ameryki Północnej postanowiłam zwieńczyć niczym innym, jak... burgerami ;) Tym razem jednak bez klasycznej bułki, a w towarzystawie pieczonych ziemniaczków. Najpyszniejszy w tych burgerach jest jednak sos – aromatyczny, z nutą sherry i pieczarkami. Bardzo smaczny obiad – polecam :) A jeśli nie macie w domu sherry, równie smaczny sos z pewnością wyjdzie na bazie whisky :)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BURGERY W SOSIE SHERRY
(2 porcje)
300g mielonej wołowiny,
1 małe jajko,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
½ cebuli,
1 łyżka mąki,
1 szklanka bulionu wołowego,
1/3 szklanki sherry,
150g pieczarek,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
odrobina oliwy

Cebulę drobno posiekać. W rondelku lub na małej patelni stopić masło i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać mąkę i smażyć krótką chwilę. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlać bulion, rozcierając grudki mąki. Gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić.
Mięso wymieszać z jajkiem i natką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 2 okrągłe burgery. Posmarować je oliwą i usmażyć na patelni już bez dodatku tłuszczu (ja użyłam patelni grillowej, ale taka zwykła też da radę). Burgery smażyć na niewielkim ogniu, 3-5 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki (małe można zostawić w całości). Burgery odłożyć na talerz i trzymać w cieple.
Zwiększyć ogień i wrzucić pieczarki na patelnię po burgerach. Smażyć, mieszając, aż pieczarki zrobią się złociste. Wlać sherry, a gdy zacznie wrzeć, dodać zrobiony wcześniej sos. Wymieszać i gotować ok. 1-2 minuty, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Burgery podawać polane sosem z pieczarkami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką.


(inspiracja: "Kuchnia doskonała dla każdego" P. Martin)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
2

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!