Burgery w sosie sherry

Moją kulinarną podróż do Ameryki Północnej postanowiłam zwieńczyć niczym innym, jak... burgerami ;) Tym razem jednak bez klasycznej bułki, a w towarzystawie pieczonych ziemniaczków. Najpyszniejszy w tych burgerach jest jednak sos – aromatyczny, z nutą sherry i pieczarkami. Bardzo smaczny obiad – polecam :) A jeśli nie macie w domu sherry, równie smaczny sos z pewnością wyjdzie na bazie whisky :)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BURGERY W SOSIE SHERRY
(2 porcje)
300g mielonej wołowiny,
1 małe jajko,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
½ cebuli,
1 łyżka mąki,
1 szklanka bulionu wołowego,
1/3 szklanki sherry,
150g pieczarek,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
odrobina oliwy

Cebulę drobno posiekać. W rondelku lub na małej patelni stopić masło i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać mąkę i smażyć krótką chwilę. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlać bulion, rozcierając grudki mąki. Gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić.
Mięso wymieszać z jajkiem i natką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 2 okrągłe burgery. Posmarować je oliwą i usmażyć na patelni już bez dodatku tłuszczu (ja użyłam patelni grillowej, ale taka zwykła też da radę). Burgery smażyć na niewielkim ogniu, 3-5 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki (małe można zostawić w całości). Burgery odłożyć na talerz i trzymać w cieple.
Zwiększyć ogień i wrzucić pieczarki na patelnię po burgerach. Smażyć, mieszając, aż pieczarki zrobią się złociste. Wlać sherry, a gdy zacznie wrzeć, dodać zrobiony wcześniej sos. Wymieszać i gotować ok. 1-2 minuty, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Burgery podawać polane sosem z pieczarkami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką.


(inspiracja: "Kuchnia doskonała dla każdego" P. Martin)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
2

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu