Burgery w sosie sherry

Moją kulinarną podróż do Ameryki Północnej postanowiłam zwieńczyć niczym innym, jak... burgerami ;) Tym razem jednak bez klasycznej bułki, a w towarzystawie pieczonych ziemniaczków. Najpyszniejszy w tych burgerach jest jednak sos – aromatyczny, z nutą sherry i pieczarkami. Bardzo smaczny obiad – polecam :) A jeśli nie macie w domu sherry, równie smaczny sos z pewnością wyjdzie na bazie whisky :)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BURGERY W SOSIE SHERRY
(2 porcje)
300g mielonej wołowiny,
1 małe jajko,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
½ cebuli,
1 łyżka mąki,
1 szklanka bulionu wołowego,
1/3 szklanki sherry,
150g pieczarek,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
odrobina oliwy

Cebulę drobno posiekać. W rondelku lub na małej patelni stopić masło i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać mąkę i smażyć krótką chwilę. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlać bulion, rozcierając grudki mąki. Gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić.
Mięso wymieszać z jajkiem i natką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 2 okrągłe burgery. Posmarować je oliwą i usmażyć na patelni już bez dodatku tłuszczu (ja użyłam patelni grillowej, ale taka zwykła też da radę). Burgery smażyć na niewielkim ogniu, 3-5 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki (małe można zostawić w całości). Burgery odłożyć na talerz i trzymać w cieple.
Zwiększyć ogień i wrzucić pieczarki na patelnię po burgerach. Smażyć, mieszając, aż pieczarki zrobią się złociste. Wlać sherry, a gdy zacznie wrzeć, dodać zrobiony wcześniej sos. Wymieszać i gotować ok. 1-2 minuty, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Burgery podawać polane sosem z pieczarkami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką.


(inspiracja: "Kuchnia doskonała dla każdego" P. Martin)

Zdjęcie - Burgery w sosie sherry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
2

Omlet francuski z czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sos chimichurri
1

Sos chimichurri

food² food²
Food Square

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zielone smoothie ananas+cytryna+szpinak+bazylia
2

Zielone smoothie ananas+cytryn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
2

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

Wołowina Rendang. Ostro i ener…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny