Burger z camembertem
Jeszcze podczas zjadania burgerów grzybowych wraz z Anitką, oraz Ireną i Andrzejem umówiliśmy się na testowanie kolejnego przepisu na burgery. Tym razem są to kotlety wołowe z serem - camembertem, którego ja podmieniłam na mozzarellę obawiając się, że camemberta nikt prócz mnie nie ruszy ;) Smakowały wspaniale! Podałam je na obiad przygotowując najpierw do nich bułeczki hamburgerowe. Jeszcze ciepłe, pachnące bułki przekroiłam na pół, ułożyłam sałatę, burgera, grillowaną paprykę, polałam sosem, zamknęłam i ...mniam:) Były pyszne, serdecznie polecam!
Dodam jeszcze, że przepis pochodzi z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej -Zdroik pt. "Smaki Ameryki" i jest naszą wspólną propozycją do akcji Z Widelcem Przez Kuchnie Obu Ameryk.
Dziękuję za wspólne pichcenie :))
Składniki:
*45 dag mielonej wołowiny
*10-15 dag serka camembert (ja użyłam mozzarelli)
*5 łyżek ostrego ketchupu
*ćwierć szklanki gęstej kwaśnej śmietany
*2 łyżki posiekanej cebuli
*średni strąk czerwonej papryki
*sól
*4 kromki chleba (każda o grubości około 3cm) - ja użyłam upieczonych przez siebie bułeczek hamburgerowych, takich jak tu. Serdecznie polecam!
Do przybrania: 4 liście sałaty
Wykonanie:
W misce wymieszać mięso z 3 łyżkami ketchupu i solą. Uformować 8 cienkich, okrągłych kotletów. Ser schłodzić, pokroić na 3 równe plastry. Na 4 kotletach położyć ser, przykryź pozostałymi kotletami, dobrze docisnąć.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na półcentymetrowe pierścienie. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami ketchupu i posiekaną cebulą. Odstawić w chłodne miejsce.
Burgery i paprykę upiec na ruszcie lub usmażyć na teflonowej patelni (piekłam na grillowej). Każdą kromkę chleba nadkroić tak , by powstały dwie połączone ze sobą półtora centymetrowe kromki, podpiec. W rozcięcie włożyć liść sałaty, burgera i porcję papryki. Polać przyprawioną śmietaną. Jak już napisałam na wstępie, ja przygotowałam własne bułeczki.
Smacznego:)