Burger „Pico de Gallo”
Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
4 łyżki ketchupu pomidorowo-śliwkowego
2 garście roszponki
2 pomidory
½ biała cebula
1 papryczka jalapeno
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
½ limonki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Przygotować salsę: posiekać pomidory w kostkę (sam miąższ), cebulę posiekać w drobną kostkę, papryczkę posiekać w wąskie plasterki, dodać drobno pokrojony czosnek wraz z kolendrą i doprawić sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Umyć i osuszyć roszponkę. Posmarować bułkę ketchupem pomidorowo-śliwkowym, ułożyć na bułce roszponkę, usmażone mięso, salsę pico de gallo a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.