Burger „Pico de Gallo”

Zdjęcie - Burger „Pico de Gallo” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 łyżki zimnej wody
4 łyżki ketchupu pomidorowo-śliwkowego
2 garście roszponki
2 pomidory
½ biała cebula
1 papryczka jalapeno
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
½ limonki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Przygotować salsę: posiekać pomidory w kostkę (sam miąższ), cebulę posiekać w drobną kostkę, papryczkę posiekać w wąskie plasterki, dodać drobno pokrojony czosnek wraz z kolendrą i doprawić sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Umyć i osuszyć roszponkę. Posmarować bułkę ketchupem pomidorowo-śliwkowym, ułożyć na bułce roszponkę, usmażone mięso, salsę pico de gallo a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Zdjęcie - Burger „Pico de Gallo” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy
1

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim