Buraczki zasmażane

Były rolady wołowe i kluski śląskie, powinna być zatem i modro kapusta, jednakże nie przepadam za zasmażaną czerwoną kapustą... Podałam zatem zasmażane buraczki, które od zawsze bardzo mi smakowały. Lubię ten ich łagodny i słodkawy smak. W buraczkach fajne jest też to, że gdy coś zostanie, to nieźle nadają się też na kanapki z wędliną. Można wtedy dodać do nich trochę chrzanu, jeśli ktoś lubi :)

Zdjęcie - Buraczki zasmażane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BURACZKI ZASMAŻANE
(4 porcje)
6 średnich buraków,
½ niedużej cebuli,
2 łyżki masła,
1 czubata łyżeczka mąki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
sól i pieprz

Buraki ugotować w łupinach lub upiec*. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (niektórzy trą na grubych – można i tak, ja jednak wolę drobno starte).
W rondlu stopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć chwilę na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mąkę, wymieszać, dodać buraczki i smażyć, mieszając, około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
Podawać na ciepło.


*Upieczone buraki są nieco słodsze i bardziej aromatyczne. Ja swoje buraki upiekłam przy okazji pieczenia ciasta, więc nie musiałam marnować energii ;) Każdy z buraków trzeba wyszorować i owinąć osobno w folię aluminiową. Pieką się przez ok. godzinę w 180 stopniach.

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowane pieczone buraczki w posypce z sezamu i mięty

Karmelizowane pieczone buraczk…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Carpaccio z buraczków
2

Carpaccio z buraczków

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z kalafiorem i ryżem

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
1

Wrapy z indykiem, rukolą, pomi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pesto z rukoli  i pestek dynii
1

Pesto z rukoli i pestek dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka ziemniaczana
3

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena