Buraczki inaczej
O tym, że buraki są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Natomiast nieco większym wysiłkiem trzeba się wykazać, aby zachęcić domowników do ich jedzenia. Gdy barszcz i buraczki zasmażane, są jedynymi pomysłami na dania z tych pysznych warzyw, mam dla Was dzisiaj przepis na ... dżem z buraków.
Ja właśnie miałam taki problem - ile razy można jeść barszcz, czy sałatkę z buraków i fasoli? Szukałam w książkach, szukałam w sieci i znalazłam kilka przepisów na dżem z buraków. Przepisem wyjściowym był ten, lecz wszystkie, które znalazłam, przeczytałam i stworzyłam swoją wersję dżemu z buraków. Wyszedł lekko pikantny od imbiru, pachnący kardamonem i słodki ... jak tylko dżem potrafi:)
Dżem z pieczonych buraków
4 średniej wielkości buraki
1 szkl cukru
około pół szkl. wody
sok z jednej cytryny
1-2 cm kawałek korzenia imbiru
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
Buraki umyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C. Trwa to mniej więcej godzinę. Blaszkę, na której będzie się piec buraki wykładamy folią aluminiową, zakrywamy nią także buraki. Można również zawinąć w folię każdy burak osobno i tak upiec.
Upieczone buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tarte buraki włożyć do garnka, wlać wodę i cukier. Gotować 30-40 min. od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje i powstanie masa. Pod koniec gotowania wcisnąć sok z cytryny, dodać starty imbir i kardamon.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić ustawione do góry nogami.