Buraczki
Buraczki jako dodatek do obiadu często widać na talerzach w polskich domach. Pasują i do schabowego i do mielonego. Przeważnie w parze z ziemniaczkami. Takie buraczki robiła moja Babcia. Ja w swojej kuchni robię je udekorowane śmietaną z chrzanem. Wtedy w smaku są trochę podobne do ćwikły, która również kojarzy się z polską kuchnią.
Ta buraczkowa przystawka jest przyjemnie słodka dzięki jabłku i bardzo aromatyczna dzięki przysmażonej na maśle cebulce. A któż nie lubi tego zapachu... :-)
Buraczki ze śmietaną
4 buraki
1 średnia cebula
1 słodkie jabłko
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka tartego chrzanu
Buraczki
Buraki ugotować „w mundurkach” w osolonej wodzie i wystudzić. Zdjąć skórkę i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobniutko posiekać i przysmażyć na maśle. Jabłko zetrzeć na tej samej tarce co buraczki i odłożyć. Do przysmażonej cebuli dołożyć buraczki. Smażyć razem około 2 min mieszając. Dodać starte jabłko i smażyć jeszcze około 1 min. Dobrze wymieszane buraczki przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię (ja to robiłam dnem szklanki przykładając ją miejsce przy miejscu). Schłodzić.
Śmietana
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać chrzan i całość przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania deserów. Poprowadzić dekoracyjne paski na buraczkach w jedną, a później w drugą stronę. I gotowe!