Bułki z sezamem

Kolejne bułki w mojej domowej piekarni, tym razem z dodatkiem sezamu. Powiem tylko, że polecam bo, że domowe pieczywo jest lepsze od kupnego to już wszyscy wiedzą.

Zdjęcie - Bułki z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 650 g maki pszennej
  • 400 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Z drożdży, 2 łyżek mąki i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę z solą i cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn. Dodać pozostałe mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie. Podzielić na ok. 15 kawałków i uformować bułki. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 min.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny na podmłodzie

Chleb pszenny na podmłodzie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!

Chleb pytlowo – orkiszowy na z…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne