Bułki z mąki migdałowej (keto)
To już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne.
Składniki na 10 bułeczek
po ok. 100 gram
200 gram mąki migdałowej (mielone migdały)
70 gram mąki kokosowej
20 gram łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki)
10 gram białka z kopii lub nasion z konopi
6 dużych jaj
250 gram serka mascarpone
150 gram tartej mozzarelli startej na średnich oczkach
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
olej do posmarowania bułeczek
łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam
Przygotowanie:
Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy trochę nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut.