Bułki z karmelizowaną cebulą

Bułki z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Bułki z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana cebula to moja mała słabość. Jest dla mnie niezbędnym dodatkiem do tylu dań, że byłam w szoku uświadamiając sobie, że jeszcze nigdy nie dodałam jej do pieczywa. Pierwszą myślą jaka urodziła się we mnie było więc stworzenie bułeczek z karmelizowaną cebulą specjalnie z myślą na jutrzejsze wczesne śniadanie.

Zdjęcie - Bułki z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śniadanie to dla mnie zdecydowanie najważniejszy posiłek. Nie ważne, o której wstanę, jak bardzo chce mi się spać i jak bardzo chciałabym zachować dla siebie to 15 minut, po prostu muszę je zjeść. To mój moment, który decyduje o powodzeniu całego dnia. Uwielbiam więc przygotować sobie coś specjalnego.

Zdjęcie - Bułki z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z taką myślą tworzyłam więc bułeczki z karmelizowaną cebulą. Rano przekroję je na pół, lekko podpiekę na tosterze i dodam moje ulubione kanapkowe dodatki. A po spróbowaniu malutkiego kawałka wieczorem już wiem jak dobre śniadanie czeka mnie następnego dnia!

Bułki z karmelizowaną cebulą Autor: Sliwka Porcje: 6

Skladniki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Najpierw przygotuj karmelizowaną cebulę. Poszatkuj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, gdy oliwa się rozgrzeje. Smaż aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wodę i smaż aż woda wyparuje a całość nabierze lepkiej, karmelowej konsystencji. Odstaw na bok i ostudź.
  2. Połącz ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera albo lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat/stolnicę, lekko podsyp mąką i uformuj z niego rulon. Pokrój na 6 równych części.
  5. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut- 1 h.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

#version#

Kategorie przepisów