Bułki z karmelizowaną cebulą
Karmelizowana cebula to moja mała słabość. Jest dla mnie niezbędnym dodatkiem do tylu dań, że byłam w szoku uświadamiając sobie, że jeszcze nigdy nie dodałam jej do pieczywa. Pierwszą myślą jaka urodziła się we mnie było więc stworzenie bułeczek z karmelizowaną cebulą specjalnie z myślą na jutrzejsze wczesne śniadanie.
Śniadanie to dla mnie zdecydowanie najważniejszy posiłek. Nie ważne, o której wstanę, jak bardzo chce mi się spać i jak bardzo chciałabym zachować dla siebie to 15 minut, po prostu muszę je zjeść. To mój moment, który decyduje o powodzeniu całego dnia. Uwielbiam więc przygotować sobie coś specjalnego.
Z taką myślą tworzyłam więc bułeczki z karmelizowaną cebulą. Rano przekroję je na pół, lekko podpiekę na tosterze i dodam moje ulubione kanapkowe dodatki. A po spróbowaniu malutkiego kawałka wieczorem już wiem jak dobre śniadanie czeka mnie następnego dnia!
Bułki z karmelizowaną cebulą Autor: Sliwka Porcje: 6 Skladniki- pół cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- Najpierw przygotuj karmelizowaną cebulę. Poszatkuj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, gdy oliwa się rozgrzeje. Smaż aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wodę i smaż aż woda wyparuje a całość nabierze lepkiej, karmelowej konsystencji. Odstaw na bok i ostudź.
- Połącz ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera albo lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat/stolnicę, lekko podsyp mąką i uformuj z niego rulon. Pokrój na 6 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut- 1 h.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.