Bułki z cebulką
Zimno się zrobiło i przyjemnie jest włączyć piekarnik a do niego włożyć przepyszne, cebulowe bułeczki. Aromatyczne i mięciutkie z chrupiącą skórką będą idealne na pierwszą kanapkę w nowym roku szkolnym.
Składniki:
- pół szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1,5 szklanki letniej wody
- 24 g świeżych drożdży
- 3 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone cebule
- 5,5 szklanki mąki pszennej
Z drożdży zrobić rozczyn. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Do mąki dodać rozczyn, płyny oraz cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto, podzielić na 20 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce, przykryć i ponownie odstawić na 30 min. Gdy są już wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Smacznego:)