Bułki z cebulką

Bułki z cebulką

Zimno się zrobiło  i przyjemnie jest włączyć piekarnik a do niego włożyć przepyszne, cebulowe bułeczki. Aromatyczne i mięciutkie z chrupiącą skórką będą idealne  na pierwszą kanapkę w nowym roku szkolnym.

Zdjęcie - Bułki z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • pół szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 3 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone  cebule
  • 5,5 szklanki mąki pszennej

 Z drożdży zrobić rozczyn. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Do mąki dodać rozczyn, płyny oraz cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto, podzielić na 20 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce,  przykryć i ponownie odstawić na 30 min. Gdy są już wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego  do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów