Bułki pszenne z biboszem
W tej akcji Amber miałam nie brać udziału, gdyż zaplanowałam wyjazdowy weekend. Ze względów zdrowotnych, położona prawie cała rodzina łącznie ze mną, stało się inaczej. Mimo przeciwności weekend mogę zaliczyć do udanych ze względu na ten wypiek. Bułeczki robi się ekspresowo i z ciastem fajnie się pracuje. Polecam!
Bułki pszenne z biboszem Przepis Agnieszki – Autorki bloga Bochen chleba Przepis oryginalny tutaj – klik! Bibosz:
- 12 g mąki żytniej razowej,
- 12 g startego suchego chleba (nie miałam i dałam bułkę startą),
- 80 g wrzącej wody,
- 8,5 g soli,
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe :
- 350 g mąki pszennej typ 550,
- 20 g mąki orkiszowej razowej,
- 190 ciepłej wody,
- 4 g świeżych drożdży,
- cały bibosz,
- pół łyżeczki słodu (dodałam jęczmiennego),
- 20 g oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrastania na 2 h,składając ciasto co 30 min. Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na 7-8 części i uformować podłużne bułki. Można je ułożyć pomiędzy fałdy ścierki i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piec z parą w temperaturze 240-250 st., najlepiej na kamieniu, przez ok. 15-18 minut.
Zachęcam do odwiedzenia blogów, które brały udział w akcji: