BUŁKI POZNAŃSKIE

Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej. Poszukiwania zostały zwieńczone sukcesem ten przepis oddaje ich smak w 100%. Lekko chrupiące od razu po upieczeniu, z ogromnymi dziurami, aromatyczne. U mnie ten przepis na stałe został wpisany do ulubionych. Zdecydowanie polecam.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 9 bułek

Czas przygotowania: 2,5h

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki typ 650
  • 2 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy)
  • ¾ łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • ¾ łyżki drożdży instant
  • Łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.

2. Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk.

3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy.

5. Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół. Ja naciecia zrobiłam po wyrastaniu i wyszły jak widać ;-).

6. Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Nagrzewamy piekarnik do 220st.

8. Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb kaszubski na podmłodzie
2

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówka z malinami i serkiem

Drożdżówka z malinami i serkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wuzetka
3

Wuzetka

food² food²
Food Square

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami