BUŁKI POZNAŃSKIE
Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej. Poszukiwania zostały zwieńczone sukcesem ten przepis oddaje ich smak w 100%. Lekko chrupiące od razu po upieczeniu, z ogromnymi dziurami, aromatyczne. U mnie ten przepis na stałe został wpisany do ulubionych. Zdecydowanie polecam.
Ilość: 9 bułek
Czas przygotowania: 2,5h
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI:
- 3 i 1/4 szklanki mąki typ 650
- 2 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy)
- ¾ łyżki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- ¾ łyżki drożdży instant
- Łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.
2. Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk.
3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy.
5. Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół. Ja naciecia zrobiłam po wyrastaniu i wyszły jak widać ;-).
6. Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.
7. Nagrzewamy piekarnik do 220st.
8. Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.
Smacznego!