BUŁKI POZNAŃSKIE

BUŁKI  POZNAŃSKIE

Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej. Poszukiwania zostały zwieńczone sukcesem ten przepis oddaje ich smak w 100%. Lekko chrupiące od razu po upieczeniu, z ogromnymi dziurami, aromatyczne. U mnie ten przepis na stałe został wpisany do ulubionych. Zdecydowanie polecam.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 9 bułek

Czas przygotowania: 2,5h

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki typ 650
  • 2 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy)
  • ¾ łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • ¾ łyżki drożdży instant
  • Łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.

2. Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk.

3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy.

5. Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół. Ja naciecia zrobiłam po wyrastaniu i wyszły jak widać ;-).

6. Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Nagrzewamy piekarnik do 220st.

8. Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.

Zdjęcie - BUŁKI  POZNAŃSKIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów