Bułki piwne z makiem

Bułki piwne z makiem
Zdjęcie - Bułki piwne z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 140
  • Czas przygotowania: 1h 50 min
  • Czas gotowania: 30minuty

Jedne z lepszych bułek jakie upiekłam. Wiem, że pisałam to już wiele razy ale ten przepis jest naprawdę idealny. Bułki są po prostu przepyszne. Piwo nie jest wogóle wyczuwalne, ciasto łatwe i przyjemne w formowaniu choć  wyrastało raczej wolno, być może dlatego, że w domu nie było zbyt ciepło. Bułki posypałam makiem, pasują do wszystkiego do wędliny i sera a także do dżemu. Bardzo polecam:)

Składniki Instrukcje

Zrobić zaczyn z 0,5 szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki  i zostawić na 10-15 minut. Jak drożdże "ruszą" dodać piwo (w temp. pokojowej), rozpuszczone masło i mąkę wymieszaną z solą. Włączyć maszynę na wyrabianie albo wyrabiać ręcznie. Jeśli to potrzebne dodać wody, tak aby ciasto wyszło elastyczne, ale miękkie. Wyrabiać przez 20 min. Przełożyć wyrobione ciasto do miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Rękoma "zanurzanymi" w mące formować niewielkie kulki i układać na  wysmarowanej blaszce, przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem  i posypać makiem. Wstawić bułki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do lekkiego zezłocenia, czyli ok. 20 -30 minut.

Smacznego:)

Zdjęcie - Bułki piwne z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Kategorie przepisów