Bułki piwne z makiem
- Wynik: 140
- Czas przygotowania: 1h 50 min
- Czas gotowania: 30minuty
Jedne z lepszych bułek jakie upiekłam. Wiem, że pisałam to już wiele razy ale ten przepis jest naprawdę idealny. Bułki są po prostu przepyszne. Piwo nie jest wogóle wyczuwalne, ciasto łatwe i przyjemne w formowaniu choć wyrastało raczej wolno, być może dlatego, że w domu nie było zbyt ciepło. Bułki posypałam makiem, pasują do wszystkiego do wędliny i sera a także do dżemu. Bardzo polecam:)
Składniki- drożdże - 25 g
- mąka - 750 g
- piwo - 250 ml
- ciepła woda - 150 ml
- masło - 75 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- mak
Zrobić zaczyn z 0,5 szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki i zostawić na 10-15 minut. Jak drożdże "ruszą" dodać piwo (w temp. pokojowej), rozpuszczone masło i mąkę wymieszaną z solą. Włączyć maszynę na wyrabianie albo wyrabiać ręcznie. Jeśli to potrzebne dodać wody, tak aby ciasto wyszło elastyczne, ale miękkie. Wyrabiać przez 20 min. Przełożyć wyrobione ciasto do miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Rękoma "zanurzanymi" w mące formować niewielkie kulki i układać na wysmarowanej blaszce, przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić bułki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do lekkiego zezłocenia, czyli ok. 20 -30 minut.
Smacznego:)