Bułki-piątki
Bułeczki to takie małe przyjemności. Świeże, miękkie, w szczególności w porze śniadaniowej mogą dać tyle radości! Dzisiaj pokażę Wam nie tylko jak tę radość podwoić, ale jak sprawić, że będzie 5 razy większa!
Bułki piątki to taka sklejanka z pieczywa. Fajne jest to, że w pozornie jednym wypieku może kryć się kilka smaków. Ja zrobiłam neutralne w smaku bułeczki, nie udziwniając miąższu, ale za to pozwoliłam sobie na małe szaleństwo przy zdobieniu.
Moje bułeczki obsypałam siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i makiem. Czyli w ramach jednej mozaiki otrzymałam 3 smaki. Zachęcam was do eksperymentów, nie tylko z posypkami (choć na przykład sezam też świetnie sprawdzi się jako posypka).
Bułki-piątki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 5 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- mak, siemię lniane, sezam, płatki owsiane- do posypania
- Pomieszaj ze sobą mąkę drożdże i sól.
- Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję ciepłej plasteliny.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i sklej je ze sobą ustawiając jedną na środku, a resztę w kwadracie dookoła.
- Odstaw sklejone bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W małej miseczce rozbełtaj jajko widelcem. Posmaruj mieszaniną każdą bułeczkę i obsyp ulubioną posypką.
- Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.