Bułki-piątki

Zdjęcie - Bułki-piątki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki to takie małe przyjemności. Świeże, miękkie, w szczególności w porze śniadaniowej mogą dać tyle radości! Dzisiaj pokażę Wam nie tylko jak tę radość podwoić, ale jak sprawić, że będzie 5 razy większa!

Zdjęcie - Bułki-piątki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki piątki to taka sklejanka z pieczywa. Fajne jest to, że w pozornie jednym wypieku może kryć się kilka smaków. Ja zrobiłam neutralne w smaku bułeczki, nie udziwniając miąższu, ale za to pozwoliłam sobie na małe szaleństwo przy zdobieniu.

Zdjęcie - Bułki-piątki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje bułeczki obsypałam siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i makiem. Czyli w ramach jednej mozaiki otrzymałam 3 smaki. Zachęcam was do eksperymentów, nie tylko z posypkami (choć na przykład sezam też świetnie sprawdzi się jako posypka).

Bułki-piątki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • mak, siemię lniane, sezam, płatki owsiane- do posypania

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę drożdże i sól.
  2. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję ciepłej plasteliny.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i sklej je ze sobą ustawiając jedną na środku, a resztę w kwadracie dookoła.
  7. Odstaw sklejone bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. W małej miseczce rozbełtaj jajko widelcem. Posmaruj mieszaniną każdą bułeczkę i obsyp ulubioną posypką.
  10. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami