Bułki orkiszowe na piwie


W taką pogodę jak teraz (temperatura prawie dorównująca wnętrzu pieca hutniczego) pewna jest jedna rzecz: że mam w lodówce piwo. Co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości :) Zatem postanowiłem połączyć moje dwie pasje w całkiem smaczną jedną całość: picie piwa z pieczeniem chleba. I wyszły mi z tego naprawdę smaczne bułki na piwie. Z chrupiącą skórką i bardzo miękkim środkiem. Idealne. I do tego posypane różnymi ziarenkami. I z mąki orkiszowej, czyli podobno takiej najzdrowszej. Zatem nie pozostaje już mi nic innego jak tylko podać Wam przepis :)Aaaa, jeszcze, jeszcze... Mąkami orkiszowymi wspomógł mnie sklep e-maka.pl. Wspominałem już o nim kilkakrotnie. I za każdym razem pisałem, że jak dotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem, bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :)
Składniki na 12 bułek:500 g mąki orkiszowej typ 550, 250 g mąki orkiszowej typ 1850, 250 ml jasnego piwa, 100 ml wody, 20 g świeżych drożdży, 50 g masła, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, ulubione ziarna do posypania bułek
Po pierwsze: konieczne jest zakupienie piwa 500 ml. Takie małe 330 ml niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy do naszych bułek, a drugie 250 ml możemy wypić w trakcie wyrastania ciasta. Inaczej wypiek się nie uda, zaufajcie mi :)A po drugie: masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. I czekamy aż przestygnie nieco.A po trzecie: jak to zwykle bywa wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy bułki. Ja akurat miałem ochotę na prostokątne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie opadły) te ziarna wcisnąć w bułki żeby się lepiej trzymały.I pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Smacznego! :)


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb