Bułki orkiszowe miodowe

Bułki orkiszowe miodowe

Zdjęcie - Bułki orkiszowe miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio w mojej kuchni coraz częściej gości mąka orkiszowa. Jest ona nie tylko znacznie zdrowsza od zwykłej mąki pszennej, ale również nadaje pieczywu zupełnie innej, nieco wilgotnej konsystencji. Przy tym jest prosta w obsłudze, nie generuje innych trudności przy zagniataniu i pod ręką zachowuje się podobnie do zwykłej, białej mąki pszennej (w końcu orkisz to rodzaj pszenicy).

Warto więc pomyśleć o zastąpieniu nią różnych wypieków, do których tradycyjnie używamy białej mąki pszennej. Nie pogorszy to smaku, a wpłynie dobrze na nasze zdrowie.

Zdjęcie - Bułki orkiszowe miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możemy na przykład zacząć od bułeczek. Tych bułeczek. Moje upiekłam na zakwasie z dodatkiem miodu, aby nieco osłodzić sobie życie:)

Bułki orkiszowe miodowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 8 godz. 50 min.

Porcje: 4

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • 100 g zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g miodu
  • 175 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/5 łyżeczki suszonych drożdży

Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj wodę, miód, sól i drożdże i rozpuść.
  3. Do roztworu dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
  4. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale nieco lepkie.
  5. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 h.
  6. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon.
  7. Rulon podziel na 4 równe części i z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  9. Piecz bułki ok. 20 minut.
  10. Odstaw do wystygnięcia

3.1.09

Kategorie przepisów