Bułki orkiszowe miodowe
Ostatnio w mojej kuchni coraz częściej gości mąka orkiszowa. Jest ona nie tylko znacznie zdrowsza od zwykłej mąki pszennej, ale również nadaje pieczywu zupełnie innej, nieco wilgotnej konsystencji. Przy tym jest prosta w obsłudze, nie generuje innych trudności przy zagniataniu i pod ręką zachowuje się podobnie do zwykłej, białej mąki pszennej (w końcu orkisz to rodzaj pszenicy).
Warto więc pomyśleć o zastąpieniu nią różnych wypieków, do których tradycyjnie używamy białej mąki pszennej. Nie pogorszy to smaku, a wpłynie dobrze na nasze zdrowie.
Możemy na przykład zacząć od bułeczek. Tych bułeczek. Moje upiekłam na zakwasie z dodatkiem miodu, aby nieco osłodzić sobie życie:)
Bułki orkiszowe miodowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 8 godz. 50 min. Porcje: 4 Składniki- Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe:
- 100 g zaczynu
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g miodu
- 175 ml ciepłej wody
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/5 łyżeczki suszonych drożdży
- Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
- Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj wodę, miód, sól i drożdże i rozpuść.
- Do roztworu dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
- Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale nieco lepkie.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 h.
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon.
- Rulon podziel na 4 równe części i z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz bułki ok. 20 minut.
- Odstaw do wystygnięcia