Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym

Zdjęcie - Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Siedzę sobie w domu i leniuchuję, dzień wolnego sobie zrobiłem :) Ale ile można leniuchować, powoli to się nudne zaczyna robić... Zabrałem się więc za to co lubię najbardziej (nooo, może nie najbardziej, ale dosyć lubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że Madzia za godzinę z pracy wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie z 5 minut. Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść dobrze. Ale będzie też deser! Właśnie jestem w trakcie robienia słodkich bułek z nadzieniem z marmolady mandarynkowej! A za mąkę na bułki dziękuję sklepowi e-maka.pl. Natomiast marmoladę mandarynkową mam dzięki uprzejmości AleDobre.pl.
520 g mąki orkiszowej typ 550,

6 g suszonych drożdzy

2 jajka

200 ml mleka

3 łyżki cukru

50 g masła

1 łyżeczka soli

marmolada mandarynkowa do nadzienia


I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle nie przylegające do dłoni. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 12 części, lepimy kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby marmolada nam nie wypłynęła. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem ku dołowi i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni.
Prawdę mówiąc mi na 2 bułki zabrakło już dżemiku i zrobiłem je bez żadnego nadzienia. Smakowały tak samo doskonale :) Coś na wzór chałki z tego wyszło, tylko w kształcie bułek.
Smacznego! :)

Zdjęcie - Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
2

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Drożdżówki spiralki
1

Drożdżówki spiralki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasteczka róże
1

Ciasteczka róże

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka cynamonowe na mączce migdałowej

Ciasteczka cynamonowe na mączc…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczne kruche ciasteczka

Świąteczne kruche ciasteczka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy