Bułki na zakwasie
Odwiedzając blogi przy okazji ostatniej akcji chlebowej natknęłam się tutaj na te bułki na zakwasie. Naprawdę polecam, bo są mega smaczne, dużo szybciej się robi od chleba i czyż nie wyglądają uroczo?;-)
Dzisiaj jest obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc pomyślałam, że doskonale wpasują się w ten czas.
Składniki:
- 75 g żytniego zakwasu (dokarmionego),
- 515 ml wody,
- 350 g mąki pszennej chlebowej,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 2 i 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Wieczorem połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli). Przykryć folią i zostawić na 45 min. Dodać sól i dobrze wyrobić. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie.
Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. Pokroić ciasto ostrym nożem na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut.
World Bread Day 2013 - PAMIĘTAJMY O TYM DNIU