Bułki na miodzie

Konsekwencją mojej decyzji w sprawie domowego pieczywa są kolejne pyszne bułki. Delikatne, niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatkowi miodu są lekko słodkie dlatego najlepiej pasują do sera lub samego masła.

Zdjęcie - Bułki na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 jajko plus mleko do uzupełnienia na 200 ml
  • 50 g miodu
  • 30 g roztopionego masła
  • ziarna sezamu + rozpuszczone masło do posmarowania

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut. Mąkę zmieszać z solą, dodać rozczyn oraz roztopione masło i jajko z mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych kawałków i uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.  Przed pieczeniem posmarować masłem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Piec w temperaturze  200 st.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb