Bułki na miodzie

Bułki na miodzie

Konsekwencją mojej decyzji w sprawie domowego pieczywa są kolejne pyszne bułki. Delikatne, niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatkowi miodu są lekko słodkie dlatego najlepiej pasują do sera lub samego masła.

Zdjęcie - Bułki na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 jajko plus mleko do uzupełnienia na 200 ml
  • 50 g miodu
  • 30 g roztopionego masła
  • ziarna sezamu + rozpuszczone masło do posmarowania

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut. Mąkę zmieszać z solą, dodać rozczyn oraz roztopione masło i jajko z mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych kawałków i uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.  Przed pieczeniem posmarować masłem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Piec w temperaturze  200 st.

Smacznego:)

Kategorie przepisów