Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie
Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Widziałam je już na tylu blogach, że nie będę wymieniać.
Ja zobaczyłam je u Dorotus.

Składniki na 12 dużych bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
  • 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut (piekłam krócej). Studzić na kratce.

Smacznego :)

* w oryginalnym przepisie bułeczki zostały wysmarowane olejem przed położeniem na blaszce/tortownicy - ja to pominęłam




Kategorie przepisów