Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie

Zobaczyłam je na blogu Atinki i nawet nie wiem kiedy poszłam do kuchni by zagnieść ciasto ;) Robi się je tak szybciutko, a jeszcze szybciej zjada. Są to bułeczki, którym nie sposób się oprzeć, tak miękkie, tak delikatne, rozpływające się w ustach. Po prostu rewelacja! Moje jak zawsze bladzioszki, ale taki już urok mojego pieczywka.

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 12 bułeczek:

*500g mąki

*1 łyżka cukru

*1 i 1/2 łyżeczki soli

*7 g drożdży instant

*200g jogurtu naturalnego

*120g mleka

*1 jajko

*60g masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Można użyć miksera. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w misce przykrytej ściereczką na około 1- 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować wałek. Wałek podzielić na 12 kawałków, z których uformować bułeczki. Tak przygotowane bułki obtoczyć w oleju i układać dość blisko siebie w wysmarowanej olejem tortownicy.

Następnie tortownicę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem lub mlekiem (tak ja zrobiłam) i posypać makiem lub sezamem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego :)

Po wyjęciu z piekarnika:

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów